Cnd vine vorba de construirea unei case, alegerea terenului potrivit este un pas esențial. Achiziționarea unui teren pentru construcție necesită o evaluare atentă și o înțelegere clară a unor aspecte cheie. În acest articol, vom explora detalii importante pe care trebuie să le cunoști înainte de a cumpăra un teren pentru a-ți construi casa de vis.

1. Identificarea proprietății este “obligatorie”!!! Topometristul poate ajuta la identificarea exactă a limitelor proprietății, stabilind granițele și identificând punctele de referință necesare. Trasarea terenului cu un topometrist autorizat, te asigura ca terenul este cu siguranță în locul indicat de vânzător. Nu puține au fost cazurile în care cumpărătorii au cumpărat un teren crezând că este într-un anumit loc dar de fapt terenul cumparat era în cu totul altă parte.
Au fost și foarte multe cazuri în care proprietarii noi au început să construiască fără să trasteze limitele terenului și axele casei cu un topometist la începutul lucrărilor. Terenul era de fapt in alt loc iar la intabularea au realizat că au facut cadou o casa.

2. Destinația terenului. Înainte de a plati, chiar si un cent, pentru achizița un teren pentru constructia unei case, solicita personal de la primarie certificatul de urbanism. Asigură-te că terenul este destinat constructiei de case și nu e teren destinat spatiilor comerciale, spatiu verde. In urbanism e specificat restricțiile privind dimensiunea, înălțimea, limitele minime care trebuie lasate la toate laturile parcelei sau alte aspecte ale construcției. In certificatul de urbanism, dar si avizele care trebuie obtinute. Daca e nevoie de avize de la patrimoniu, mediu, CFR sa te astepti ca dureaza doua trei luni pana se obtin.

3. Utilitati. Curentul electric e bine sa fie in fata parcelei. Daca e pana la o distanta de 100 m sunt sanse sa aprobe enelul bransarea. Daca e la distanta mai mare de 100 m, trebuie prelungita reteaua ce ar putea avea costuri cu multe zerouri dar si sa dureze multi ani.
Apa e deasemenea bine sa fie in fata sau aproape de parcela asfel incat bransarea sa fie usor accesibila. Forajele cu apa potabila sunt la adancimi de aprox 100 m, area impreuna cu pompa si instalatia completa depaseste 5000 euro. Ulterior sunt si costuri de intretinere.
Canalizarea e foarte buna dar nici fosa nu e foarte scumpa, aprox 1500 eur cu montaj inclus
Gaz-ul se cam apropie de o poveste de domeniul trecutului. Preturile bransamentului, instalatiei interioare, aparatelor de aer conditionat si a centralei pe gaz aproape ca acopera pretul unei pompe de caldura care si incalzeste si climatizeaza. Costurile sunt mult mai mici cu pompa de caldura in comparatie cu centrala pe gaz.

4. Stabilitatea solului . Efectuarea unui studiu Geo este necesara înainte de achizitia terenului. Au fost multe situații în care trenul a cumpărat se află într o zonă joasa cu umplutură sau în zona de mlaștină, și în concluzie au fost costuri foarte mari legate de tealizarea fundațiaei. Consultă un specialist în geotehnică pentru a obține informații despre compoziția solului, potențialele probleme legate de alunecări de teren, inundații sau alte riscuri naturale.

Concluzie. Achiziționarea unui teren pentru construcția casei tale implică un proces complex și necesită o analiză atentă a multiplelor aspecte menționate mai sus. Înainte de a lua o decizie, consultă experți în domeniu, cere sfaturi de la profesioniști și efectuează cercetări detaliate pentru a te asigura că faci alegerea potrivită. Cumpărarea unui teren este un pas important în realizarea visului tău de a avea propria casă, așa că investește timp și efort în a obține informațiile necesare pentru o decizie informată și bine fundamentată.

Florin